Ib Damgaard Andersen – Heden Dansk Jersey

Heden Dansk Jersey drives af Ib Damgaard Andersen, som ligger ved Hornslet. Ib driver mælkeproduktion med hans to ansatte, på den ca. 100 hektar store gård, der også huser 160 jerseykøer. Der bliver hovedsageligt dyrket majs, græs og en smule korn på de 100 hektar, som primært er til egen produktion af foder.

Ib er en del af Åbent Landbrug og havde flere tusind besøgende sidste år; han har også flere skoleklasser og børnehaver forbi gården i løbet af året. Det er vigtigt for Ib at vise de nye generationer, hvordan landbruget fungerer og udvikler sig, både teknologisk og strategisk og gøre en indsats, for at ændre de besøgendes opfattelse af landbruget i en positiv retning.

Ib købte sin New Holland T6.160 EC i august 2022, efter han havde rådført sig med maskinkonsulenten og fået en god snak med Mikael Lindskjold fra Lyngfeldt om, hvilke udfordringer og opgaver hverdagen byder på, som hans daværende traktor ikke kunne klare.

Ib fortæller: ”Jeg har altid været glad for at handle med Lyngfeldt, der har altid været en god service.” Derfor opsøgte han Lyngfeldt, og sammen fandt de en løsning – en T6.160 Electro Command.

Ib havde en bekymring i starten om, hvorvidt han ville få et væsentligt højere brændstofforbrug, nu hvor han gik fra en 4-cylindret til en 6-cylindret motor. Men efter selv at have lavet en test, blev han meget overrasket: ”Jeg har prøvet på bondemandsniveau at måle min gamle 125 hestes, 4-cylindrede brændstofforbrug og så har jeg prøvet igen med min nye 6-cylindrede og de går ca. det samme, 13,6-13,7 liter per time. Jeg er faktisk noget overrasket over, at den ikke bruger mere.”

En New Holland T6.160 EC passer perfekt i størrelse og hestekræfter til de arbejdsopgaver den skulle klare. 7 til 8 tons foder om dagen er ingen sag. ”Den har gjort mig mere tryg, når jeg læsser, og det er en meget behagelig traktor at køre i. Den er over sit arbejde hele tiden, og det er positivt.

Det er altid en fornøjelse at køre blå; det har vi altid gjort her på gården. Der har faktisk slet ikke været nogen udfordringer med den. Der er mange, der er bange for det her AdBlue system, men vi har slet ikke haft nogle problemer med det,” fortæller Ib.

Ib har tilkøbt et centralsmøreanlæg og frontlift, og det har gjort hans hverdag en hel del nemmere.

Ib udtaler: ”Vi har haft centralsmøreanlæg på den sidste traktor og det har vi også prioriteret at få på den nye. Ligeledes har vi også fået frontlift på den nye. Det med at skulle smøre er tidskrævende, så det bruger vi ikke tid på med denne løsning. Vi er sikre på, at den hele tiden bliver smurt optimalt. Jeg ved godt, at det har kostet lidt ekstra, men jeg tror, det betaler sig i sidste ende, når man står overfor et bytte til ny læssetraktor. Så er det en stor fordel at den ikke er slidt fuldstændig op. Vi har altid smurt vores maskiner, men det er jo primært når de står stille. Jeg tror da helt sikkert, at den har bedst af at blive smurt undervejs.”

Ib ser lyst på fremtiden som mælkeproducent, selvom de sidste par år har været underlige og udfordrende.

2022 var et helt exceptionelt godt år, ”det bedste år nogensinde”. 2023 bød på meget tørke og efterfølgende store mængder vand og det hele er kommet ned i et mere naturligt leje. Han håber på, at der kommer et år som 2022 igen, selvom det nok bliver svært at komme efter.

Ibs drøm er, at når han engang skal på pension, vil der være en ung landmand, som har den samme passion for dyrene og landbruget, som han selv har, der vil overtage ejendommen.

”Det med at være landmand skal komme af egen fri vilje; det er 24-7, 365 dage om året.” Citat: Ib Damgaard, Hornslet